”Oon ollu kohta kaks viikkoa kotona ja pikkuhiljaa oon alkanu muistelemaan elämää Klagenfurtissa ja ylipäätänsä ulkomailla. Neljä kuukautta ulkomailla oli ihanaa ja kamalaa aikaa mutta päällimmäisenä on ihanat ja hyvät muistot. Oon niin monta kokemusta rikkaampi nyt ja tutustuin ihaniin ihmisiin. Tuntemuksia oli laidasta laitaan, ja vaikeat hetketkin opetti ja anto paljon.”

Tällaisen pätkän olin kirjoittanut viimeiseen ulkomaan harjoitteluajan blogin kirjoitukseen. Kirjoittelin harjoittelun ajan blogia ja näin jälkikäteen on mahtavaa käydä lukemassa mitä tuli muutaman kuukauden aikana puuhasteltua.

Olin kolmen kuukauden ajan harjoittelussa Itävallan Klagenfurtissa ”Pädagogische Hochschule Kärnten” nimisessä opettajankoulutuslaitoksessa. Työskentelin assistenttina kansainvälisessä toimistossa, mikä käytännössä tarkoitti organisaation kansainvälisten asioiden hoitamista, kuten esimerkiksi sinne tulevien vaihto-opiskelijoiden asioiden hoitamista, tapahtumien järjestämistä ja fasilitointia, käännöstyötä, viestintää ja henkilökunnan kv-asioiden hoitamista. Työkielinä olivat englanti ja saksa ja toimistossa meitä työskenteli neljä – minun lisäkseni toinen suomalainen harjoittelija, toimiston vetäjä sekä yksi työntekijä.

Opiskelijat miettivät usein, miten saada harjoittelupaikka ulkomailta ja itsekin sitä mietiskelin ennen omaa harjoitteluani. Tämä paikka tarttui aika vähällä vaivalla ja melko yllättäen. Olin opintojeni aikana miettinyt, että lähden ehdottomasti vaihto-opiskelemaan jossain vaiheessa opiskeluvuosia, toiveena oli joku saksankielinen maa. Ulkomaille lähtö oli siis luontevaa sekä selkeä toive ja tavoite.

Olen aina hyödyntänyt aktiivisesti sähköpostilistoja ja niille tulevia tarjouksia. Myös ulkomaanharjoittelu mahdollistui yksinkertaisesti sähköpostia seuraamalla. Maililistalle tuli tarjous harjoittelupaikasta Itävallan Klagenfurtissa. Luin ilmoituksen, tsekkasin kartalta missä Klagenfurt on ja kysyin kv-koordinaattoriltamme, mihin voin laittaa hakemuksen. Muutaman viikon kuluttua sain puhelun harjoittelupaikan tarjoajalta ja hän ilokseni kertoi, että sain paikan. Harjoittelun piti siinä vaiheessa kestää syyskuusta kesäkuuhun, siis 10 kuukauden ajan! Seuraavaksi alkoivat järjestelyt ja tutustuimme toisen Suomesta lähtevän harjoittelijan kanssa tehden sopimuksia ja hakemuksia yhdessä.

Asunto, matkat, rahoitus ja muut asiat olivat kunnossa ja muistan sen jännityksen, kun saavuimme Klagenfurtiin bussilla ja mietin, onko minulla oikeasti täällä paikka mihin mennä ja tuleeko kukaan minua vastaan. Hetken odottelimme bussiasemalla keskenämme suomalaisen harkkakaverini kanssa, ja sitten yksi kämppiksistäni saapui meitä vastaan. Siitä se sitten lähti ja alkoi sujua.

Ehdimme työskennellä parin kuukauden ajan, kunnes aloimme kohdata ongelmia työpaikalla. Itävallan työskentelykulttuuri on melko erilainen kuin Suomessa. Suomalainen ja itävaltalainen työkulttuuri törmäsivät meidän molempien harjoittelijoiden kohdalla aika voimakkaasti, ja alun perin 10 kuukauden harjoittelu vaihtuikin kolmen kuukauden harjoitteluksi.

Olin aluksi todella pettynyt ja surullinen tapahtuneesta, mutta myöhemmin olen löytänyt kokemuksesta ne positiiviset asiat. Minulla oli ihan loistava reissu noin muuten, kuin töiden puolesta! Löysin kavereita ja reissasin paljon. Nautin Itävallan luonnosta ja kauneudesta, tutustuin ihmisiin ja koin vaikka mitä muutaman kuukauden aikana. En missään tapauksessa kadu reissua. Opin työpaikalla paljon mm. erilaisista ihmisistä, työskentelytavoista, perehdytyksen tärkeydestä ja viestinnästä. Opin, millainen haluan itse työympäristössä olla ja millainen toiminta ja työskentely on minulle tehokasta ja mielekästä.

Haluan kannustaa kaikkia lähtemään ulkomaille opintojen aikana. Se on sellainen ”once in a lifetime” mahdollisuus, kun sinulle maksetaan siitä, että lähdet ulkomaille ja siihen on hyvin aikaa. Vaikkei kaikki sujuisikaan ihan toivotulla tavalla, aina oppii jotain. Ja vaikka oma kokemus loppuikin vähän huonosti, suurin osa vaihdoista ja ulkomaan harjoitteluista ovat kuulemani mukaan erittäin onnistuneita ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä, että lähtivät ulkomaille.

Sähköpostilistojen lisäksi harjoittelupaikkoja ulkomailta sekä tietoa niistä voi etsiä esimerkiksi:

https://erasmusintern.org/

https://www.maailmalle.net/tyoharjoittelu

https://ec.europa.eu/stages/home_en

https://www.demola.net/

https://startuplifers.org/student-internship/#about

Ja kasvatustieteilijällehän vain taivas on rajana sille, mihin voit hakea harjoitteluun 😉

Ulkomaanharjoittelija ja tekstin kirjoittaja on Suvi Poikela, Oulun yliopistosta valmistunut kasvatustieteilijä ja SKOLin hallituksen 2019 jäsen

Asiallisen toimistotyön lisäksi pääsin harjoittelun aikana myös catering-hommiin

Vastaa