Palkka on muutakin kuin numeroita palkkakuitissa: se on keskeinen osa työsuhdetta, se vaikuttaa motivaatioon, kuvastaa työsi arvostusta ja joskus jo pelkästään siitä puhuminen saattaa jännittää. Muista, että palkka on välttämätön osa työsuhdetta ja siksi siihen liittyvistä huolista kannattaa oppia hyvissä ajoin puhumaan.

Palkka nousee keskusteluun uutta työtä aloittaessa, mutta sen lisäksi palkasta kannattaa keskustella noin kerran vuodessa, esimerkiksi kehityskeskusteluissa. Palkasta puhumiseen pätee erityisesti kaksi sääntöä: totuttele puhumaan palkasta ja valmistaudu palkkakeskusteluun huolella!

Palkasta puhumista kannattaa harjoitella ystävien ja kollegojen kanssa, jotta palkka ei aiheena jännitä. Kysy rohkeasti muiden palkoista ja ole valmis kertomaan myös oma palkkasi. Opettele puhumaan myös suoraan summilla, ei pelkillä epämääräisillä ilmauksilla. Mitä enemmän palkasta keskustelet, sitä paremmin opit ymmärtämään oman alasi palkkausta ja sinun on helpompi asettaa toiveita omalle palkallesi ja palkkakehityksellesi.

Palkkaan vaikuttaa ennen kaikkea työn vaativuus, mutta myös työntekijän osaaminen ja kokemus, organisaation koko sekä palkanmaksukyky. Kannattaakin miettiä työnkuvasi sisältöä vastuiden ja oman osaamisen kehittymisen kautta sekä näissä mahdollisesti tapahtuneiden muutosten näkökulmasta. Tehtävänkuvasi lisäksi mieti itseäsi työntekijänä: onko sinulla jotakin erityisosaamista ja miten sinusta on hyötyä työnantajalle?

Pohjusta toiveesi palkasta Specian palkkasuositukseen, palkkapuntariin sekä organisaatiosi palkkapolitiikkaan. Mieti palkkatoiveesi 100 euron tarkkuudella, aseta pyyntösi hieman yläkanttiin neuvotteluvaran vuoksi ja mieti valmiiksi myös minimi, jonka alle et ole valmis menemään. Kirjaa perustelusi ylös ja valmistaudu myös esihenkilösi vasta-argumentteihin.

Jos et saa haluamaasi korotusta, voit kysyä, miten voisit saavuttaa tavoittelemasi palkkatason ja minkälaisia etenemismahdollisuuksia sinulla on. Toisaalta voitte myös pohtia muita tapoja lisätä palkitsemistasi esimerkiksi työsuhde-etujen kautta. Tämä on myös hyvä paikka reflektoida tilannetta: missä onnistuit ja mitä oppeja poimit seuraavaan palkkakeskusteluun. Ennen kaikkea muista onnitella itseäsi rohkaistumisesta!

Tiiviit tärpit palkkaneuvotteluun:

  1. Opettele puhumaan palkasta
  2. Ota palkka puheeksi esimerkiksi kehityskeskusteluissa
  3. Valmistaudu huolella palkkakeskusteluun kirjaamalla perustelusi ylös
  4. Käytä keskustelussa tarkkoja summia ja esitä palkkatoiveesi 100€ tarkkuudella
  5. Jos et saa haluamaasi palkankorostusta, kysy miten voisit vaikuttaa palkkaasi
  6. Reflektoi: missä onnistuit ja missä voisit kehittyä

Tsemppiä palkasta puhumiseen!

Terkuin, Elli Specialta

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: