SKOL on aloittanut yhteistyön Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelman kanssa! Yhteistyön myötä pyritään avaamaan vapaan sivistystyön kentän tarjoamia mahdollisuuksia kasvatustieteilijöille. 

 

Mietitkö koskaan mitä tekisit isona?

Kirjoittaja: Satu Heimo, kasvatustieteen maisteri Tampereen yliopistosta, Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelman koordinaattori, Vapaa Sivistystyö ry

Niin minäkin mietin – opiskeluaikana ja taidan miettiä välillä yhä edelleen. Elinikäisen oppimisen opintosuunnan kasvatustieteilijänä taidan olla elinikäinen oppija itsekin.

Aloitin maisteriopintoni Tampereen yliopistossa syksyllä 2017, mutta silloin en ollut kuullutkaan vapaasta sivistystyöstä – en ainakaan sillä nimellä. Sinä et ehkä ole yhtä tietämätön noviisi niin kuin minä silloin, mutta ajattelin kuitenkin kertoa sinulle vapaasta sivistystyöstä ja sen mielenkiintoisista työmahdollisuuksista.

Vapaalla sivistystyöllä on yli 100-vuotinen historia, ja sillä on ollut keskeinen rooli pohjoismaisen hyvinvointivaltion, demokratian, yhteiskunnallisen ja koulutuksellisen tasa-arvon sekä itsenäisen Suomen rakentamisessa. Vapaan sivistystyön ydin on viisi oppilaitosmuotoa – kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, kesäyliopistot ja liikunnan koulutuskeskukset. Koko Suomen kattava, yli 300 oppilaitoksen järjestämä opinto-, kurssi- ja koulutustoiminta tavoittaa vuosittain noin miljoona osallistujaa. Toiminnan päävolyymin muodostaa vapaatavoitteinen ja omaehtoinen opiskelu. Lisäksi vapaan sivistystyön organisaatiot järjestävät monipuolisesti toisen asteen ammatillista koulutusta, avointa korkeakouluopetusta, lasten ja nuorten taiteen perusopetusta, maahanmuuttajakoulutusta,
nuorisotakuukoulutusta, työllisyyskoulutusta, täydennyskoulutusta sekä perusopetusta ja lukiokoulutusta. (LÄHDE: Meta-sivistys)

Vapaassa sivistystyössä on siis satoja mahdollisia työpaikkoja innokkaille ja osaaville opettajille, kehittäjille, koulutussuunnittelijoille ja esihenkilöille – sekä tietysti tutkijoille.

 

Miksi puheenvuoroa vapaan sivistystyön puolesta tarvitaan?

Vapaan sivistystyön ja tutkimuksen puheenvuoro on tarpeen, koska se on edelleen monelle kasvatustieteen opiskelijalle melko tuntematon työympäristö. Joskus myös sattumat voivat suunnata työuraa, niin kuin itselläni on käynyt. Niillekin siis tulee antaa mahdollisuus. Moni aikuiskasvatustieteen ja elinikäisen oppimisen opintosuunnan opiskelija voisi kiinnostua toteuttamaan esimerkiksi oman gradunsa vapaasta sivistystyöstä, kunhan kuulisi tästä mahdollisuudesta. Vapaasta sivistystyöstä löytyy myös jo edellä mainitsemiani työpaikkoja sekä työharjoittelumahdollisuuksia.

Itse työskentelen tällä hetkellä Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelman koordinaattorina. Sivistystyön Vapaus ja Vastuu- eli SVV-ohjelman tarkoituksena on vapaan sivistystyön tutkimuksen ja koulutuksen vahvistaminen, alan tutkijoiden ja toimijoiden vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Sen taustalla on alan keskusjärjestöjen ja yliopistotutkijoiden pidempiaikainen yhteistyö, josta tehtiin vuonna 2011 sopimus Vapaa Sivistystyö ry:n (VST), Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen sekä Åbo Akademin välillä. Järjestämme monenlaista toimintaa, kuten tieteen yleistajuistamisen työpajoja, vapaan sivistystyön tutkimustyöpajoja sekä opinnäyte- ja harjoitteluyhteistyötä.

Lähde: Opintokeskukset | Opintokeskukset r.y.

Miksi kiinnostuisin, mitä tämä minulle merkitsee?

Tarjoamme SVV-sivuilla tietoa monista mielenkiintoisista pro gradu -vaihtoehdoista. Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi tehdä tutkimusta kaupungistumisen vaikutuksesta oppimiseen, tutkia suomen- ja ruotsinkielisten kansanopistojen fuusioitumista, tarkastella aikuisopiskelijoiden oppimisvaikeuksia, nostaa esille havaintoja alueellisesta koulutuspolitiikasta, tarkastella työelämän ja jatkuvan oppimisen suhdetta tai selvittää maahanmuuttajajärjestöjen osallistumista ja kansalaisaktiivisuutta? Lisäksi pro gradu -tutkielmia on mahdollista tehdä johtamisen, talouden tai teknologian näkökulmista.

Vapaa sivistystyö on siitä mielenkiintoinen ja merkityksellinen tutkimuskohde, että siinä on mahdollista tutkia aikuisten oppimista. Minäkin, tällaisena kuin olen, olen tulosta toisesta mahdollisuudesta. Toisia mahdollisuuksia ei siis tarjota vain toisen asteen opintonsa keskeyttäneille alle kaksikymppisille, vaan myös pian keski-ikäiset ja sitäkin vanhemmat voivat oppia uutta ja suunnata työuraansa uudelleen. Esimerkiksi juuri vapaassa sivistystyössä.

Helppo tapa tutustua vapaan sivistystyön kenttään on myös avata jokin Sivistystori-blogin kirjoitus. Sivistystorissa vapaan sivistystyön tutkijat ja asiantuntijat tekevät ajankohtaisia nostoja arjestaan kriittisin ja moniulotteisin äänenpainoin. Ja mikäli tarvitset harjoitusta ruotsin kielessä tai englannissa (miksei muissakin kielissä), niin tutustu blogiteksteihin, jotka on Aikuiskoulutuksen eurooppalaisen foorumin eli EPALE:n toimesta käännetty muille kielille.

Vapaan sivistystyön toimintaan pääsee sisälle myös sosiaalisen median kautta. Tule jäseneksi Facebook-ryhmään tai seuraa Twitter-tiliämme. Jos olet perinteisen postin ystävä, niin laita minulle viestiä ja pääset mukaan sähköpostilistallemme.

Ennen kaikkea toivon, että ottaisit haasteen vastaan ja miettisit tulevaa työuraasi avoimin mielin. Joskus se, mitä vähiten tai tuskin lainkaan on ajatellut, voi yllättää positiivisesti ja antaa enemmän kuin olisit uskaltanut ajatellakaan.

Oletko kiinnostunut vapaan sivistystyön gradumahdollisuuksista tai muusta toiminnasta?

Ota yhteyttä: Satu Heimo, SVV-yhteistyöohjelman koordinaattori, satu.heimo@sivistystyo.fi

***

Tutustu Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelmaan: http://www.vapausjavastuu.fi/

Lue lisää vapaasta sivistystyöstä: http://www.vapausjavastuu.fi/wp-content/uploads/2019/03/Vst-eilen-tanaan-huomenna-verkko.pdf

One thought to “Vapaan sivistystyön mahdollisuudet kasvatustieteilijöille”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: