Kasvatustieteilijä, ota ilo irti harjoittelusta!

Tiesitkö, että jopa 70 % Specian korkeakouluharjoittelukyselyyn vastanneista kokee harjoittelun erittäin tärkeäksi tulevaisuuden työllistymisen kannalta? Korkeakouluharjoittelu on siis kokemus, jota ei kannata jättää välistä!

Harjoittelu ei kerrytä pelkästään opintopisteitä, vaan se on myös hyvä hetki hengähtää opiskeluista. Parhaassa tapauksessa saat lisää motivaatiota sekä omiin opintoihisi että urapolkusi suunnitteluun. Pohdi harjoittelua ajoissa, aseta sille odotuksia ja ennen kaikkea – ota ilo ja hyöty irti tästä lyhyestä työskentelyjaksosta!

 

Harjoittelupaikkaa hakiessasi voit löytää itsestäsi uusia puolia

Korkeakouluharjoittelun voisi jakaa kolmeen: aikaan ennen harjoittelua, itse harjoitteluun ja aikaan harjoittelun jälkeen. Älä ajattele sukeltavasi suoraan harjoitteluun, vaan mieti millä tyylillä haluat polskia, eli mitä haluaisit harjoittelussa oppia ja mitä odotuksia sinulla on harjoittelulle.

Harjoittelupaikan haku on työlästä ja aikaa vievää, joten ajattele hakuvaihekin työksi. Hakuvaiheessa voit saavuttaa monia asioita, vaikkei varsinainen harjoittelupaikka tärppäisikään. Keskity vaikka työnhaun taustatyöhön ja vahvuuksiesi sanoittamiseen, lähesty ensimmäistä kertaa itse kiinnostavaa organisaatiota tai pyydä palautetta hakemuksestasi. Kaikki nämä ovat saavutuksia, joista voit taputtaa itseäsi olalle!

 

Aseta tavoitteita harjoittelulle ja itsellesi (sekä muille)

Harjoittelun alussa on tärkeää käydä läpi kaikkien osapuolten tavoitteet harjoittelulle sekä odotukset toisilleen; niin harjoittelijan, ohjaajan kuin organisaation. Jotta voit harjoittelijana suoriutua hyvin työtehtävistäsi, kannattaa olla tietoinen odotuksista omaa työskentelyäsi kohtaan. Kysy rohkeasti ohjaajaltasi tai esihenkilöltäsi, mitä organisaatio odottaa sinulta, jos se ei muuten käy ilmi. Kattavaan tavoitekeskusteluun löydät apua ja vinkkejä Specian harjoitteluoppaasta.

Tavoitteisiin kuuluu asettamisen lisäksi myös toinen puoli: reflektio. Käykää harjoittelun edetessä ohjaajasi kanssa läpi, miten tavoitteenne etenevät ja vaativatko ne toimenpiteitä. Perkaa läpi itsellesi ennen harjoittelua asettamasi tavoitteet: oletko saavuttanut ne, ovatko tavoitteet muuttuneet tai pitäisikö jossakin asiassa vielä terästäytyä ennen harjoittelun loppumista? Muista, että voit myös ehdottaa muutoksia työtehtäviesi määrään, laatuun tai vastuualueisiin, jos koet sen tarpeelliseksi.

 

Huolehdi muodollisuuksista ajoissa, jotta voit nauttia sisällöstä

Harjoittelu kerryttää runsaasti osaamista, mutta sen lisäksi sinun tulisi hyötyä harjoittelusta myös muuten. Harjoittelu on määräaikainen työsuhde, josta työntekijän eli harjoittelijan tulee saada palkkaa. Varmista siis, että saat asianmukaista palkkaa ja työ kerryttää työssäoloehtoasi (jos kuulut työttömyyskassaan), jotta voit myöhemmin saada ansiosidonnaista työttömyystukea. Ellet saa palkkaa, ei työsuhdetta synny ja jäät työlainsäädännön suojan ulkopuolelle. Sopikaa palkan lisäksi myös työvälineistä ja muista eduista, kuten lounasedusta, sekä missä tulet työskentelemään.

Jos harjoittelu on ollut molemmille osapuolille positiivinen kokemus ja sovitte harjoittelupaikkasi kanssa yhteen, tiedustele mahdollisuutta jatkaa työskentelyä organisaatiossa harjoittelun jälkeen. Jos näin onnekkaasti käy, tarkastakaa uutta työsopimusta tehdessänne tällöin työtehtäväsi, työaikasi sekä palkkasi.

 

Elli Suonpää

Järjestösuunnittelija

Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry

 

Tsekkaa tästä Specian harjoitteluopas!

Vastaa

%d